Ό,τι δηλώσεις…

Του Μιχάλη Τζανάκη

Εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας και ακόμα ευρύτερης ευήθειας, δημιούργημα περιφερόμενων «χαβαλέδων» των ΜΜΕ, διαφημιζόμενοι σε μπανιέρες με ροδοπέταλα και πίνοντας σαμπάνιες και άλλα αφρώδη, θεώρησε καλό κοντά στα εβδομαδιαία «κιτρινιάρικα» που φλομώνει τους αναγνώστες της να κάνει και «πολιτιστική προσφορά»!

Άλλωστε το εν λόγω έντυπο έχει «παράδοση» σε τέτοιου είδους προσφορές και είπε να ολοκληρώσει τον κύκλο αυτό δίνοντας τα βιβλία του Καζαντζάκη, με πρώτο τον «Καπετάν Μιχάλη». Έτσι για να μάθετε, να μη χλευάζετε τον σκηνοθέτη για δήθεν «αλχημείες» που διέπραξε στην πρόσφατη βιογραφική ταινία για τον μεγάλο Κρητικό, αφού υπάρχουν και πολύ χειρότερα!

Αν αναρωτιέστε γιατί κρίνουμε ή επικρίνουμε την εν λόγω «προσφορά» της εφημερίδας, απλά επισημαίνουμε την απόλυτη ισοπέδωση, αλλά εκφράζουμε και την απορία, αν εκείνοι που δίνουν τα «δικαιώματα» για τις έκτακτες αυτές εκδόσεις, γνωρίζουν που ακριβώς τα δίνουν, ή μήπως ισχύει και εδώ το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;»

Αυτή τη διαρκής πάντως «ταλαιπωρία» του Κρητικού συγγραφέα-Στοχαστή από όλους εκείνους που προσπαθούν να επωφεληθούν από την παρακαταθήκη που άφησε, καταντά κάπως αντιαισθητικό και σίγουρα προκαλεί το κοινό αίσθημα. Γιατί, πως είναι δυνατόν έντυπα που έχουν την «οπτική» του «κίτρινου» σε όλα τα θέματά τους, που κινούνται σε ρηχή ενημέρωση, σαν τις παραλίες του … Άγιου Δομήνικου που είναι σε μόνιμη σύνδεση για την αναμετάδοση των ριάλιτι, να τυλίγουν στην ίδια ζελατίνα τον «Καπετάν Μιχάλη» του Καζαντζάκη με τα ρεπορτάζ απ’ τα κοσμικά πάρτι και τις αποκλειστικότητες των προσφάτως κερατωμένων «επωνύμων»; Τελικά σε τι κοινό απευθύνονται; Βέβαια, καλύτερα να δίνουν «Καζαντζάκη» παρά το ξεσάλωμα των «προσφορών»  εντύπων που φαίνεται ότι είναι πλέον αχαλίνωτο. «Αφιερώματα» σε δικτάτορες, εθνικιστικά ανθολόγια, προφητείες μέντιουμ-καλογέρων και άλλα τινά βλακώδη, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η υπεύθυνη διαπαιδαγώγησή μας!

Δε θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα, αν εν όψει των μεγάλων συλλαλητηρίων θα διεύρυναν τις «προσφορές» τους με κάποιες περικεφαλαίες ελληνιστικής εποχής, μπρελόκ Βουκεφάλα και άλλα τινά χρηστικά και επίκαιρα…

Ίσως να τόνωναν τις πωλήσεις τους…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί